Listaan 10 artistia/säveltäjää/musikaalia, jotka ovat eniten vaikuttaneet minuun muusikkona ja taiteilijana.
Alunperin oli kait tarkoitus listata pelkkiä yksittäisiä CD-levyjä, mutta koska ajattelin avata valintojani myös hieman, halusin laajentaa repertuaaria. Erityisesti koska klassisen säveltäjien suhteen kyse on enemmän heidän henkilökohtaisesta tyylilajistaan, kuin yksittäisistä teoksista levytyksineen. (Olenhan alunperin viulisti ennen teatterilavoille loikkaamistani.) Ja samoin kuin artistien tuotannoissa, myös musikaaleissa ja oopperoissa teksti on mielestäni olennainen osa kokonaisuutta. Ja kun puhutaan teatteriteoksista, visaalisuus tulee mukaan, ja artistien suhteen sama koskee heidän musiikkivideoitaan ja kiertueitaan...
Mutta siis... Näiden pariin palaan yhä uudelleen ja uudelleen.
KLASSISET SÄVELTÄJÄT
1. Tsaikovski
Ainoa "klasaripoppisäveltäjä", jota voin sietää suurissa määrin. Melankolisuuden ja virtuoosisuuden vuorottelu esimerkiksi hänen viulu- ja pianokonsertossaan on minusta perinteistä klassista musiikkia viihdyttävimmillään. Ja Tsaikkarin balettimusiikki (mm. Joutsenlampi, Pähkinänsärkijä) on mielestäni maailman tanssittavinta klassista musiikkia.
2. Prokofjev
Säveltäjä joka liikkuu makuuni juuri sopivasti perinteisen tonaalisen sävelmaailman ja modernin musiikin välimaastossa. Hän on idolini, kun itse kirjoitan 'klassista musiikkia' pöytälaatikkooni. Balettimusiikista Prokan Romeo ja Julia kuuluu edellä mainittujen lisäksi top 3 balettisuosikkeihini.
3. Debussy
Ranskalainen impressionisti, jonka teokset ovat kuin maalauksia; Faunin iltapäivä, La Mer, Clair de Lune... Jos jonkin klassisen musiikin säveltäjän musiikkia pitäisi äänestää maailman kauneimmaksi, valitsisin hetimiten Debussyn.
MUSIKAALIT
4. Wicked
Kun kuuntelin teoksen soundtrackin läpi ensimmäistä kertaa, itkin kuin pikkulapsi. Teoksen intertekstuaalisuus Ihmemaa Ozin kanssa, Idina Menzelin ja Kristin Chenowithin pyhä liitto moderneina psykologisesti kiinnostavina naishahmoina musikaaleissa sekä Stephen Schwartzin luoma uskomattoman upea orkestrointi fantasiamaailmassa tapahtuvalle musikaalille oli minulle katharsis. Nörtti sisälläni kiittää.
5. Chicago
Täydellinen tanssimusikaali makuuni: Groteski tarina, joka koskettaa, puhuttelee sekä nälvii yleisölleen, vahvat naishahmot ja Ann Reinkingin päivittämät Fosse-koreografiat. Teos joka tihkuu erotiikkaa ja mustaa komiikkaa. Jos jonkin teoksen suhteen olen puristi, se on Chicago.
6. West Side Story
Leonard Bernstein + Stephen Sondheim + Jerome Robbins = jumalallinen kokonaisuus. Teos, jossa musiikki ja koreografia liittyvät dramaturgiaan tavalla, jota yksikään teos ei mielestäni ole sen jälkeen onnistunut tekemään. Teos on yhä 50 vuodenkin jälkeen malliesimerkki siitä, kuinka saumattomasti ja yhteistyössä musiikkiteatterin eri osa-alueet voivat toimia.
ARTISTIT
7. Madonna
Koko tuotanto. Mutta erityisesti 90-luvun pitkäsoitot ovat mielestäni taiteellisesti kiinnostavimpia kokonaisuuksia: Like A Prayer, Erotica, Bedtime Stories ja Ray Of Light. Madonna ei ole artisti, Madde on ilmiö. Jorma Uotisen sanoin: "Mieluummin haluan ihmisten vihaavan teoksiani, kuin että he olisivat välinpitämättömiä niitä kohtaan." Madonna on malliesimerkki tästä ajattelutavasta.
8. Janet Jackson
Ysäriteininä ja tanssijana ei voi oikein olla välttymättä Jacksonin sisaruksien vaikutukselta. He olivat niin konkreettinen osa popmusiikin maailmaa silloin, kun tanssiskenen murros tapahtui Suomessa ja afroamerikkalaiset tanssityylit rantautuivat rytinällä tänne. Itse en ikinä ole lämmennyt niin paljon Michaelin tuotannolle, mutta mun sydän on aina sykkinyt Janetin biittien tahtiin.
9. Ultra Bra
Suomirokki ja suomipoppi ei oikein ikinä iskenyt minuun. Ultra Brankin löysin yllättävän myöhään, vasta kun suurin hypetys oli jo ohi. Mutta silloin kun se kolahti, se oli tajunnanräjäyttävä kokemus. UB:n luoma fuusio kaikkea oli jotain ennenkuulumatonta. Se vain toimi. Moni on sitä yrittänyt, mutta UB oli se ensimmäinen minulle, siksi raikas tuulahdus, joka putsasi suomalaisen musabisneksen villakoirista. UB valoi minuun aikanaan uskon hyvästä suomalaisesta pop- ja rockmusiikista.
10. Spice Girls
Täydellinen tuote. Siis oikein oppikirjaesimerkki tuotteistamisesta. Ja heillä oli silti sanoma. Spaissareitten "Girl Power!" teki kaikesta naiiviuudestaan huolimatta enemmän sukupuolten väliselle tasa-arvolle kuin ehkä osaamme kuvitellakaan. Ja samalla viisikko on täydellinen aarrearkku stereotyyppisille, ironisille, mutta silti todellisille naishahmoille. Hahmoille, joista jokainen löytyy jossain määrin joka ikisen naisen sisimmästä. Spaissareitten myötä rakastuin kitschiin.
Täysin tanssiin suuntautumattoman ihmisen näkökulmasta tämä on avartava lista, etenkin tuo musikaaliosuus. WSS ei ole koskaan ollut musikaalina sellainen, josta nauttisin, mutta viime aikoina niin moni tuttu on hehkuttanut sitä omista näkökulmistaan, että pitänee katsoa ainakin leffaa uudelleen sillä silmällä. Arvostan sitä klassikkona, mutten erityisemin pidä siitä. Chicagosta taas pidän suuresti, mutta nimenomaan tarinan ja musiikin kautta. Wickedistä pidän periaatteessa, mutta popitin sitä alkuvuosina niin paljon, että kyllästyin siihen. Mutta kunnolliset vahvat naishahmot rokkaavat!
VastaaPoistaVasta kirjoitettuani tajusin kuinka naisvoittoinen listani on! Toisaalta olen kyllä aina ollut 'feministi' ajatusmaailmaltani. Ja sanan negatiivinen kaiku sikseen; Kyse on tasa-arvosta ja tässä kohdin erityisesti teatterikirjallisuuden mieskeskeisyyden 'korjaamisesta'. Ja tottakai ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella. Olen nimittäin aina digannut enempi naisten biiseistä musikaaleissa - ehkä siksi, kun en niitä koskaan 'pääse' laulamaan.
PoistaOllaan taidettu Laura puhua ennenkin klassikoista tässä mielessä. Että vaikka ei niistä välttämättä pidä, ymmärtää miksi ne ovat omassa ajassaan olleet tärkeitä teoksia ja pystyy arvostamaan niitä sen takia. Varsinkin tanssijoilla on yleensä ihan omat fanituksen kohteet juuri tästä syistä. Ja muusikoilla taas omansa (mm. Sondheim, Jason Robert Brown, jne).